ناهنجاری فکی و ارتوسرجری(جراحی ارتودنسی و جراحی فک)
در این برگه به بررسی ناهنجاری فکی و ارتوسرجری و انواع آن خواهیم پرداخت. ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که درمان دندان ، فک و اختلالات صورت را انجام می دهد. در اختلالات ارتودنسی مربوط به دندان ، تا زمانی که ساختار دندان ، لثه و استخوان فک سالم باشد ، محدودیت سنی برای درمان وجود ندارد و جابجایی دندان ها در هر سنی قابل انجام می باشد. در اختلالات فک ، روش درمانی که باید استفاده شود نسبت به سن بیمار متفاوت است. برخی از ابزار ارتودنسی که برای درمان فک استفاده می شود، حداکثر تا سن بلوغ قابل استفاده می باشد. در بیمارانی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته اند نمی توان از ابزار ارتودنسی بر روی فک استفاده کرد و باید از جراحی ارتوسرجری استفاده کرد.
در بیماران بالای ۱۸ سال ، مداخلات انجام شده برای اطمینان از اینکه دندان ها ، استخوان های فک و سایر بافت های نرم و سخت در فضای آناتومیکی صحیح قرار گیرند ، جراحی ارتوسرجری انجام می شود. گاهی اوقات می توان از جراحی ارتوسرجری برای حمایت از درمان ارتودنسی استفاده کرد تا نتایج موفقیت آمیزتری در طولانی مدت حاصل شود یا طول درمان ارتودنسی کوتاه تر شود.
اولین قدم در جراحی ارتوسرجری اطمینان از قرارگیری مناسب دندان ها در فک با استفاده از درمان ارتودنسی است. در حالی که درمان ارتودنسی ادامه می یابد ، اطمینان حاصل می شود که فک پایین و بالا با کمک جراحی تنظیم می شود.
جراحی ناهنجاری فکی و ارتوسرجری چه کاربردی دارد؟
- وقتی درمان ارتودنسی نمی تواند اختلال فک را به تنهایی درمان کند
- به منظور بهبود گزش، بیمار می تواند آنچه را که می خورد راحت تر بجود و فک نیز عملکرد بهتری داشته باشد
- درمان ارتودنسی اعمال شده در طولانی مدت نتایج موفقی نداشته است
- کاهش مدت زمان درمان ارتودنسی با ارائه موقعیت بهتر استخوان فک
- با اطمینان از شکل صحیح فک ، زیبایی صورت بیمار افزایش می یابد.
- پایان دادن به مشکلات تنفسی بیمار ، برای درمان مشکلات آپنه خواب
- رفع اختلالات گفتاری موجود در بیمار
- کاهش درد فک
درمان جراحی ارتوسرجری روش درمانی می باشد که از نظر زیبایی و عملکرد مزایای بسیاری برای بیماران به همراه دارد. موقعیت نامناسب فک پایین و بالا باعث ایجاد مشکلاتی مانند غذا خوردن ، جویدن و صحبت می شود. علاوه بر این ، اختلالات فک می تواند باعث بروز بسیاری از بیماری ها مانند اختلالات مفصل فک ، مشکلات در سیستم گوارش شود. متخصصان ارتودنسی در صورت لزوم با انجام جراحی ارتوسرجری راه حل های دائمی و موفقی را برای بیماران به ارمغان می آورند.
ارتوسرجری یک درمان چند رشته ای می باشد که نیاز به کار گروهی ارتودنتیست و جراح فک و صورت دارد. در طول این درمان ، متخصص ارتودنسی بیمار را با در نظر گرفتن معیارهایی مانند ابعاد صورت و عملکرد دندان ها ارزیابی می کند و برنامه ریزی درمانی را انجام می دهد. در این مرحله ، اجرای برنامه درمانی از طریق تماس با جراح تأیید می شود. مهمترین نکته در این روش درمانی برنامهریزی باید واقع بینانه انجام شود و متخصص ارتودنسی و جراح در مورد هدف درمان به توافق برسند.
جراحی ناهنجاری فکی و ارتوسرجری در یک کلینیک کاملاً مجهز انجام می شود. بیمار ۱ تا ۳ روز پس از عمل مرخص می شود. در روزهای اول بیمار با غذاهای نرم مانند پوره یا سوپ تغذیه می کند. عملکرد جویدن از روز پانزدهم به بعد شروع می شود. دورهی نقاهت تقریباً ۳-۴ هفته طول می کشد تا بیمار عملکرد طبیعی روزانه خود را بدست آورد. پس از عمل ، درمان ارتودنسی ادامه می یابد و با برداشتن سیم ها پس از ۶ ماه درمان به پایان می رسد.