متخصص دندانپزشکی اطفال (پودونتکس)
دندانپزشکی اطفال شاخهای از علم است که به بررسی و حل مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان در دوره تولد تا پایان نوجوانی میپردازد. متخصص دندانپزشکی اطفال به عنوان پدودنتیکس تعریف میشود.
سیستم دندانی نیز دورههای مختلفی را در دوره بین رویش دندانهای شیری و رویش دندانهای دائمی طی میکند. متخصص دندانپزشکی اطفال شاخهای از علم است که کاربردهای مختلفی از جمله پیگیری اختلالات رویش دندان و پیشگیری از آن، اعمال درمان پوسیدگی در دندانهای شیری و دندانهای دائمی، محافظت از نواحی بیدندانی که در نتیجه کشیدن زودهنگام دندان به وجود میآیند با استفاده از دستگاههای مختلف روی آن است. جلوگیری از زوال و استفاده از پروتز در کودکانی که بدون دندان متولد میشوند.
آنچه در این مقاله می خوانید
دندانپزشکی اطفال از چه سنی شروع میشود؟
کودکان در گروه سنی 0 تا 15 سال در حوزه کاری متخصص دندانپزشکی اطفال قرار میگیرند. در کودکان در این سن، دوره بی دندانی دوره طولانی را شامل میشود، از جمله دوره رویش دندانهای شیری، دوره تکمیل شدن دندانهای شیری در دهان، فرایند مخلوط دندانی که در آن دندانها به طور مداوم شروع به رویش میکنند و … دورهای که دندانهای دائمی کامل میشوند.
دندان کودکان چه زمانی رویش میکند؟
دندانهای کودکان از حدود 6 ماهگی شروع به رویش میکنند. این دوره ممکن است برای برخی از کودکان 11-10 ماه طول بکشد، لازم نیست زیاد نگران باشید. کودکان از سن 3 سالگی در مجموع 20 دندان شیری در دهان خود دارند. این روند که اغلب با نگرانی خانواده مواجه میشود، در واقع بسیار طبیعی است.
دندانهای دائمی در کودکان از سن 6 سالگی شروع میشود. دندانهای دائمی تعداد دندانها را در بزرگسالی تا سن 12-13 سالگی کامل میکنند. زمانی که دندانهای شیری شروع به رویش میکنند، مشکلات زیادی در دهان ایجاد میشود. علائمی مانند افزایش میزان بزاق در نوزادان، از دست دادن اشتها، بدتر شدن الگوی خواب، درد، تب و افزایش غریزه گاز گرفتن اشیای مختلف بسیار شایع هستند.
به همین دلیل لازم است لثهها را ماساژ داده و فشار را کاهش دهید. بنابراین توصیه میشود چیزی که در دهان جویده میشود سرد باشد. برای سرگرم کردن کودک میتوان از اسباببازیهایی مانند هویج سرد یا موز، حلقههای لاستیکی دندان استفاده کرد.
نکته مهم در اینجا این است که نوزاد باید به صورت عمودی بنشیند و در این مدت کودک را تنها نگذارید. غذاهایی مانند ماست و پوره که در یخچال خنک شدهاند میتوانند اثر تسکین دهندهای روی لثهها داشته باشند.
به جای آب ولرم هنگام آب دادن به نوزاد، بهتر است کمی آب خنک با شیشه بنوشید. ژلهای دندانی را میتوان با مشورت پزشک استفاده کرد. اگر این روشها مفید نبودند، میتوان از مسکنهای حاوی پاراستامول استفاده کرد.
پوسیدگی بطری چیست؟
شیر مادر، شیر مصنوعی یا شیر خشک که جایگاه مهمی در تغذیه نوزادان دارند، به عنوان مواد طبیعی حاوی قند هستند. در این دوره برای تغذیه بهتر نوزاد، شکر یا عسل توسط خانواده در غذا مخلوط میشود. اگر نوزاد شبها قبل از خواب، شیر مادر یا شیر خشک بطری شده را بخورد، مواد مغذی در دهان جمع میشوند و برای مدت طولانی در آن باقی میمانند.
با توجه به قند موجود در آن، محیط مناسبی برای پوسیدگیهای دندانی ناشی از تماس طولانی مدت مهیا میشود. بنابراین توجه به بهداشت دهان و دندان نوزادانی که قبل از خواب به آنها شیر خشک داده میشود بسیار مهم است. بهترین اقدامی که میتوان برای این کار انجام داد این است که نوزادان را قبل از خواب آب بنوشند.
برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان:
- باید از خوابیدن نوزاد با شیشه شیر در شب جلوگیری کرد.
- شیرین کنندههایی مانند شکر یا عسل نباید به غذا یا شیر او اضافه شود.
- پستانک را نباید در موادی مانند عسل یا مربا آغشته کرد.
- پس از شیر دادن، دهان کودک باید با یک پارچه تمیز تمیز شود.
- پس از غذا دادن به کودک باید آب بنوشد.
علل پوسیدگی در کودکان چیست؟
بروز پوسیدگی دندان در کودکان تقریباً 80-90 درصد است. از جمله دلایل این امر میتوان به عواملی مانند عادات غذایی غلط و عدم توجه به بهداشت دهان و دندان اشاره کرد. علاوه بر این عواملی مانند دادن شیر شبانه در صورت بروز زودرس پوسیدگی، دادن پستانک آغشته به غذاهای شیرین مانند عسل و مربا باید مورد ارزیابی قرار گیرد. پوسیدگی در کودکان در سنین پایین میتواند در اثر تماس طولانی کربوهیدراتها روی سطوح دندان ایجاد شود.
بردن کودکان به دندانپزشک
بردن کودکان برای اولین بار نزد دندانپزشک گام مهمی در زندگی است. بسیار مهم است که محیطی را آماده کنید که کودکان در کلینیک احساس راحتی کنند. در اینجا باید یک زمین بازی مناسب برای کودکان ایجاد شود.
اگرچه پس از رویش دندانهای شیری، بردن کودکان به متخصص دندانپزشکی اطفال مناسب تلقی میشد، اما امروزه به دلیل ایجاد پوسیدگی شیشه شیر در دوره اولیه، این امر پذیرفته شده است که اولین معاینه دندان برای کودکان در حدود یک سالگی باشد. مشخص شده است که عمل به این روش از فوبیای کت سفید در کودکان جلوگیری میکند.
برای کاهش پوسیدگی دندان در کودکان چه باید کرد؟
باید اطمینان حاصل شود که دندانهای خود را دو بار در روز، بعد از صبحانه و قبل از رفتن به رختخواب در شب مسواک میزنند. کودکان باید در سنین پایین نزد دندانپزشک برده شوند و برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها باید از فیشورسیلانت استفاده شود.
برای جلوگیری از پوسیدگی شیشه شیر کودک باید در استفاده از شیشه شیر احتیاط کرد. کودکان باید فلوراید دریافت کنند. آب آشامیدنی، قرص فلوئور، دهانشویهها، خمیر دندانهای حاوی فلوراید و کاربردهای ساخته شده توسط دندانپزشک باید حاوی فلوراید باشد.
البته نباید فراموش کرد که فلوراید اضافی مضر است و باید در این زمینه از دندانپزشک کمک گرفت. باید به غذاهای ناسالم که کودکان بین وعدههای غذایی میخورند توجه شود. غذاهای حاوی قند و نشاسته باکتریهایی را که باعث پوسیدگی دندان میشوند تغذیه میکنند؛ بنابراین باید به میان وعدهها توجه کنید.
کاربرد متخصص دندانپزشکی اطفال برای کودکان چیست؟
تمام درمانهای لازم برای مراقبت از دندان کودکان توسط دندانپزشک انجام میشود. به منظور ایجاد سلامت کامل دهان و دندان در کودکان، باید هر 6 ماه یک بار معاینه منظم دندانپزشک اطفال انجام شود.
در طی این بازدیدها میتوان انواع مشکلاتی که ممکن است سلامت دهان و دندان را تهدید کند مشخص شود. مهمترین مسئله در اینجا تشخیص و درمان به موقع مشکلات است. تشخیص زودهنگام این مشکلات در کودکان عامل مهمی است که بر رشد جسمی و عاطفی تأثیر مثبت میگذارد.
در اولین معاینه متخصص دندانپزشکی اطفال بیماران اطفال باید ارتباط خوبی بین کودک و مادر و پدر برقرار شود. سپس سابفه پزشکی و دندانپزشکی اطفال گرفته شود. پس از آن باید معاینه بالینی و رادیوگرافی انجام شود. با توجه به یافتهها، والدین در مورد درمان کودک مطلع میشوند.
دندانپزشکان اطفال از روشهای مختلفی برای محافظت از دندانهای شیری و دائمی در کودکان در برابر پوسیدگی و بیماریهای پریودنتال استفاده میکنند. اینها؛ روشهایی مانند آموزش مفهوم بهداشت دهان و دندان به کودکان، آموزش روشهای مسواک زدن، ایجاد عادت به مسواک زدن، استفاده از فلوراید سیستمیک و استفاده از فیشورسیلانت.
1) کاربردهای فلوراید:
فلوراید تراپی که مؤثرترین روش درمانی مورد استفاده در دندانپزشکی پیشگیرانه است، میتواند در افراد سالم، افراد مستعد پوسیدگی، در درمان حساسیت و فرسایش دندانها و در افراد مبتلا به بیماریهای سیستمیک استفاده شود که نیاز به مراقبت ویژه دارند این کاربردها در فواصل زمانی و با توجه به سن فرد و خطر تشکیل پوسیدگی تعیین میشود.
2) فیشور سیلانتها:
قسمتهایی وجود دارد که مواد غذایی در فرورفتگیها و برآمدگیهای سطوح دندانهای آسیاب به صورت آناتومیکی میچسبند. پوسیدگی روی دندانها از مناطقی شروع میشود که تمیز کردن آنها دشوار است.
فیشورسیلانت سطوح این نواحی از دندانها را کم عمق میکنند، چسبندگی غذاها را کاهش میدهند و سطح مناسبی برای تسهیل مسواک زدن ایجاد میکنند. پس از این کاربردها، ایجاد پوسیدگی در دندانها 70-80 درصد کاهش مییابد.
3) فضانگهدار:
دستگاههای متحرک یا ثابتی که برای محافظت از محل دندانهای شیری که به هر دلیلی زود از موعد از دست رفتهاند ساخته شدهاند، نگهدارنده نامیده میشوند. از دست دادن زودرس دندانهای شیری باعث مشکلات عملکردی و زیبایی شناختی و همچنین برخی از مشکلات رشدی میشود.
راهنمای دندانهای شیری برای دندانهای دائمی با دندانهای شیری در حال رشد اگر زود از دست بروند، دندانهای دائمی به طور تصادفی روییده و شلوغی ایجاد میشود. به همین دلیل، پیگیری رشد و پوسیدگی در دوره دندان مختلط در کودکان دبستانی باید بدون غفلت از کنترلهای دورهای انجام شود.
4) پر كردن:
پر کردن ضایعات پوسیدگی که در دندانهای شیری ایجاد میشوند، بسته به سن افتادن دندان، عمق پوسیدگی و از دست رفتن بافت، نوع درمان تعیین میشود. دندانها را میتوان با مواد پرکننده ترمیم کرد. پوسیدگی دندانهای دائمی را میتوان با مواد پرکننده مختلف یا با روکشها بر اساس نشانهها ترمیم کرد.
5) درمان کانال ریشه:
هنگامی که بافت دندان حیات خود را از دست میدهد، میتواند باعث درد و تورم شود. از دست دادن شادابی دندان ممکن است در نتیجه پوسیدگی دندان یا ضربه به دندان رخ دهد. پوسیدگی پیشرفته یا تغییر رنگ دندان از علائم عفونت است.
عفونت میتواند در دندانهای شیری و همچنین در دندانهای دائمی رخ دهد. ممکن است قبل از درمان نیاز به استفاده از آنتیبیوتیک باشد. بسته به شرایط مورد میتوان درمان ریشه یا کشیدن دندان را انجام داد.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
[…] اصرار دارند که کودکان خود را قبل از ۲ سالگی حتما نزد یک متخصص دندانپزشکی اطفال […]
[…] اصرار دارند که کودکان خود را قبل از ۲ سالگی حتما نزد یک متخصص دندانپزشکی اطفال […]